GPCC-doktorand vinner Årets avhandling vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa 2016

Nyhet: 2017-05-08

Filipa Venturas avhandling "Person-centred e-support. Foundations for the development of nursing interventions in outpatient cancer care" har blivit utsedd till årets avhandling vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin.

I sin avhandling har Ventura utvecklat och preliminärt utvärderat en interaktiv app för personcentrerad e-hälsa som underlättar egenvård för kvinnor under behandling för bröstcancer. Appen innehåller funktioner för självskattning av hälsa och livskvalitet, självmonitorering, självvalidering och direktrapportering till personens egen kontaktsjuksköterska. Appen ger även stöd så att patienterna under behandlingen själva kan identifiera eventuella symptom och behandlingsbiverkningar.

Huvudhandledare var professor Joakim Öhlén, bihandledare docent IngaLill Koinberg, bägge vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa samt bihandledare docent Richard Sawatzky, Trinity Western University, Kanada och bihandledare docent Per Karlsson, institutionen för kliniska vetenskaper, SA. Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse finansierar priset och utser pristagarna efter rekommendation av en bedömningskommitté och prodekanus Eric Hanse.

Prisutdelningsceremoni hålls den 23 maj 2017 kl. 14.30-16.30 (Birgit Thilander, Academicum, Medicinaregatan 3). Välkomna!

Länk till avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/39524

Text: Karin Mossberg