Inbjudan till konstpaus på temat personcentrerad vård under Kvalitetsmässan

Nyhet: 2017-10-31

PARSE bild

Välkomna att besöka en spännande och tankeväckande konstinstallation om personcentrerad vård som äger rum i Göteborg samma vecka som Kvalitetsmässan pågår. Installationen är en del av den internationella konferensen PARSE Conference on EXCLUSION 2017.

Samma vecka som Kvalitetsmässan pågår även en internationell konferens kring konstnärlig forskning PARSE (Platform for artisctic research Sweden) Conference on EXCLUSION 2017 som Göteborgs universitet står värd för. Därför kan vi med glädje bjuda in er som ska besöka Kvalitetsmässan, samt andra intresserade, att uppleva en konstinstallation på temat personcentrerad vård.

Exclusion/ Inclusion in healthcare meetings – en konstinstallation som vänder på perspektiven

Kliv in i en installation som genom konstnärlig gestaltning vänder och vrider på perspektiven i vårdmötet. Vem är den unika personen bakom anamnesen? Hur ser vi varandra som subjekt och objekt? Vad betyder den blick som vänds mot mig – eller från mig? Hur hanterar vi i vårdsituationen vår potential att skapa och omskapa varandra, både som roller och som personer?

Syftet med installationen är att väcka diskussion om vad som händer i det komplexa samspelet mellan parterna i vårdmötet, bland annat genom att besökaren själv får pröva olika blickpositioner.

Bakom installationen står Victoria Brattström, regissör och skådespelare samt doktorand på GPCC med avhandlingsprojektet Playing oneself as if another: acting and directing strategies as practical approaches in person-centred health care. Installationen ingår i ett tvärvetenskapligt samarbete med Linda Sternö, filmskapare och lektor på Akademin Valand och Helena Dahlberg, idéhistoriker och forskare inom GPCC. Mer bakgrund till installationen och doktorandprojektet finns i PARSE-konferensens abstract-text, se nedan.

Besöksinformation:

Installationen kan upplevas av både svensk- och engelsktalande. Man besöker den genom att bara dyka upp någon gång under utställningens öppettider. Räkna med att besöket tar c:a 15-30 minuter. OBS! Ta med denna inbjudan, då installationen inte är öppen för allmänheten, utan endast inbjudna besökare samt konferensdeltagare.

DATUM: 15-17/11.

Öppettider:
15/11: 12.00 - 14.30 + 20.00 - 22.00

16/11: 08.30 - 10.00 + 12.00 -14.30

17/11: 08.30 - 10.00 + 12.00- 14.30

PLATS: Galleri Monitor, Chalmersgatan 4.

Närmaste hållplats: Valand. (Spårvagn 4 och 5, samt buss 52 går dit från Svenska Mässans hållplats Korsvägen.) Det tar annars c:a 20 minuter att promenera dit från mässan. Det finns många caféer och restauranger i området.

Klicka nedan för mer information:

Om PARSE-konferensen.

Om Victoria Brattström (Wikipedia).

Om Victorias forskningsprojekt.

Abstract: Exclusion/inclusion in health care meetings

This ongoing multidisciplinary research project investigates how exclusion operates as well as the possibilities for inclusion in health care meetings. The project addresses the questions: how does exclusion operate within the context of today’s health care? Is it possible for the patient to imagine her/him-self anew, with the help of another? What are the possibilities and difficulties in the meeting between patient and health care professional, given that the first just entered the building, and the second has an assigned place and role in the highly professionalized, specialized and authoritative milieu of the medical establishment? How can the patient enter this institution, and how does s/he get access to care?

The question of getting access to health care can in fact be put more bluntly, with far more radical implications: how can we avoid shutting the patient out from him/her-self? The objectification and alienation of one’s body resulting from illness or injury is often intensified in concrete care situations, when the body is examined and understood as a malfunctioning biological thing, and furthermore diagnosed and explained in medical language. Falling ill and being in need of care can thus imply a loss of access to one’s own body and self.

The project is part of a PhD study investigating the concept of partnership between patients and care providers. This study is a collaborative project between the Academy of Music and Drama and The University of Gothenburg Centre for Person-centred Care – GPCC. Methods from theatre and film practice are employed to interpret and analyze interaction between patients and professionals in clinical healthcare encounters. The aim is to develop a multi-facetted understanding of the healthcare encounter as a complex and challenging arena for processes enacting partnership.