Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Personcentrerad vård

Varför personcentrerad vård?

Vi står inför ett scenario av ökande kostnader inom hälso- och sjukvården. Bland annat beror detta på att folk lever längre, men då ofta med en eller flera långvariga sjukdomstillstånd som följd. Vården idag behandlar mycket effektivt en rad olika enskilda sjukdomstillstånd, men helhetsbilden av patienten och hens perspektiv, erfarenheter, kunskap och medverkan fattas. Med personcentrerad vård kan samhällets resurser användas mer effektivt, eftersom det visat sig att vårdtidens längd på sjukhus blir kortare, patienter känner sig tryggare och medicinska komplikationer minskar.

Vad är personcentrerad vård?

Personcentrering är en etik som vägleder oss i praktiska handlingar som medmänniska och yrkesperson. Personcentrerad vård innebär ett partnerskap mellan patienter/anhörigvårdare och professionella inom vård, omsorg och rehabilitering. Baserat på patientens berättelse (ofta tillsammans med närstående) och övriga undersökningar skrivs en hälsoplan, som innehåller mål och strategier för genomförande och kort- och långsiktig uppföljning.

Patient eller person?

När vi talar om personcentrerad vård finns det ingen motsättning till ordet patient. Vi är alla patienter vid olika perioder i livet och många av oss är det ofta. Men även i de situationerna är vi först och främst en person och medmänniska. Ibland vill vi ha en tydlig patientroll och fokusera på sjukdomen, behandlingen, vården, rehabiliteringen och så vidare, men inte ens då slutar vi vara personer. Ibland dominerar vår roll som förälder eller yrkesrollen, och då blir patientrollen mer nedtonad eller kanske inte alls finns med. Däremot är man alltid en person som har förmågor (och behov). Man vet att man är en människa och vill ta ansvar för sitt liv.
 

Tre nyckelbegrepp: partnerskap, patientberättelse & dokumentation

1. Den mest centrala delen i personcentrerad vård är partnerskapet . Det handlar om en ömsesidig respekt för varandras kunskap; å ena sidan patientens och närståendes kunskap om hur det är att leva med sjukdomen, å andra sidan hälsoprofessionellas kunskap om vård, behandling eller rehabilitering vid det specifika tillståndet, en mer generell kunskap. 

2. Patientberättelsen är förutsättningen för en personcentrerad vård. Utifrån patientens egen berättelse om sitt tillstånd och övriga undersökningar planeras vård, rehabilitering eller omsorg gemensamt, och en överenskommelse skrivs ner i form av en hälsoplan som innehåller mål och strategier för genomförande och kort- och långsiktig uppföljning. Detta sker ofta tillsammans med närstående.

3. Den tredje komponenten i personcentrerad vård är dokumentation av hälsoplanen i patientens journal.

 

Sidansvarig: Jeanette Tenggren Durkan|Sidan uppdaterades: 2016-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?