Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran
  • FILM

    om partnerskap

Välkomna till Centrum för personcentrerad vård - GPCC

 

Personcentrerad vård

Enligt personcentrerad vård är patienter personer som är mer än sin sjukdom. Personcentrerad vård utgår ifrån patientens upplevelse av situationen samt individens förutsättningar, resurser och hinder. Patienten blir därmed en partner i vården.

Personcentrerad vård är ett partnerskap mellan patienter/närstående och professionella inom hälso- och sjukvården. Utgångspunkten är att lyssna på patientens berättelser vilka tillsammans med övriga undersökningar bildar underlaget för en hälsoplan.

Om GPCC

Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet - GPCC, är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscentrum som bildades 2010 med stöd av regeringens strategiska satsning på forskning (SFO) inom området vårdforskning. År 2017 förlängdes detta uppdrag med ytterligare fem år. 

Vår forskning

Runt 100 nationella och internationella forskare från olika discipliner är knutna till GPCC. Ett trettiotal forskningsprojekt pågår för närvarande kring personcentrerad vård, rehabilitering och omsorg vid olika sjukdomstillstånd, samt kring organisation av vård och frågor kring implementering.

GPCC har i en rad studier i olika hälso- och vårdkontext utvärderat effekterna av ett personcentrerat arbetssätt, till exempel inom ortopedisk och internmedicinsk verksamhet men också över hela vårdkedjan, från sjukhus till öppenvård och primärvård. Förutom kostnadsbesparingar, har positiva effekter från ett patientperspektiv visats då vården anpassas till varje enskild person och individens egna resurser tas tillvara. 
 

Vår vision

Hållbar hälsa genom hållbar vård: Att förebygga och minska lidande samt stärka vårdens effektivitet genom personcentrerad vård.

Social media

  

Twitterfeed

Sidansvarig: Jeanette Tenggren Durkan|Sidan uppdaterades: 2020-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?