Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Personcentrerad vård en del i att förbättra vården för patienter med osteoporos

Nyhet: 2017-08-23

I SBU-rapporten ”Behandling av armfraktur hos äldre” konstateras att antalet handleds- och axeloperationer till följd av frakturer ökar i Sverige. Detta trots att mindre komplicerade frakturer läker lika bra med icke-kirurgisk behandling såsom gips och slynga. Av rapporten framgår också att det finns brister i hur vården bemöter patienter med diagnosen osteoporos, benskörhet.
I en artikel i Vårdfokus kommenterar Lars- Eric Olsson, docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa och en av dem som suttit i expertgruppen, resultatet med tonvikt på hur den personcentrerade vården kan förbättra behandlingen av armfrakturer.
– De här patienterna saknar någon att vända sig till i vården. Med ett personcentrerat förhållningssätt kan vården ske utifrån den enskilda personens behov och önskemål, säger Lars-Eric Olsson som även forskar vid Centrum för personcentrerad vård, GPCC.
I studierna fanns det exempel på patienter som upplevde att de fick undervisa sina läkare om sin behandling.
– Jag kunde se vilken otrolig kraft patienterna hade och hur gärna de ville vara delaktiga och påverka sin hälsa, men inte fick hjälp. Det finns stora kunskapsluckor i vården och flera gånger var det patienterna som fick undervisa läkarna istället för tvärtom, säger Lars-Eric Olsson i artikeln.
Läs hela artikeln i Vårdfokus här
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-08-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gpcc.gu.se/aktuellt/fulltext//personcentrerad-vard-en-del-i-att-forbattra-varden-for-patienter-med-osteoporos.cid1508567
Utskriftsdatum: 2018-02-21