Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Spelapp ger kunskap om personcentrerad vård

Nyhet: 2017-10-03

Klicka, svajpa, lyssna på patienter och följ snacket bland vårdpersonalen. Nu tas ytterligare ett steg i arbetet för mer personcentrerad vård när appen PCV-spelet lanseras. En virtuell resa för ökad kunskap och med kniviga frågor längs vägen.

Spelappen har utvecklats på uppdrag av Centrum för personcentrerad vård (GPCC) vid Göteborgs universitet, ett forskningscentrum som också arbetar för att sprida kunskap och med att implementera personcentrerad vård som arbetssätt i olika verksamheter runt om i landet.

Appen utgör ett komplement till böcker, artiklar och föreläsningar för dem som vill lära sig mer om personcentrerad vård. Den kan laddas hem gratis via både App Store och Google Play.

– PCV-spelet är ett komplement till alla de andra inlärningssätten som vi kan erbjuda. Genom att använda nya medier kan kunskapsinhämtningen bli mer lättillgänglig och mer lustfylld, utan att budskapet för den skull blir ytligt, säger Irma Lindström Kjellberg, senior rådgivare vid GPCC.

Positiva reaktioner

Personcentrerad vård innebär att vårdtagaren inte ses bara som en patient med en diagnos utan som en hel person, med upplevelser och kunskaper som är avgörande för att vården ska bli bra. Patienten blir därmed en viktigt partner i vårdplaneringen.

Forskning visar att arbetssättet kan minska antalet vårddagar på sjukhus, och leda till att vårdtagarna får större tilltro till vården. Men trots att i stort sett alla är positiva till personcentrerad vård kan det i många verksamheter vara trögt att införa förhållningssättet på ett strukturerat och genomgripande sätt.

Spelet smyglanserades i samband med Almedalsveckan i Visby i somras. Överlag har reaktionerna varit positiva, berättar Irma Lindström Kjellberg.

– Vi har justerat spelet efter de synpunkter vi fått om både innehåll och gränssnitt. Vi kommer naturligtvis fortsätta att utvärdera och förbättra spelet även efter att vi lanserat det i större skala.

– Vi fick nyligen ett samtal från Åland, där en lärare vill använda spelet i sin undervisning, vilket lett till att det nu också är tillgängligt i finska App Store, fortsätter hon.

Dialog och hälsoplan

Spelet är upplagt som en karta, där användaren kan välja olika uppdrag. Uppdragen är antingen minispel eller innehåll som stimulerar reflektion. Användaren uppmanas också av spelet att testa nya tankar direkt i vardagen och fundera över utfallet. Ett exempel på minispel är att användaren får träffa en fiktiv vårdtagare, navigera genom dialoger för att sedan tillsammans med vårdtagaren skapa en hälsoplan.

– När en forskningsbaserad verksamhet och ett spelföretag möts uppstår ett spännande möte. Vi har fått lära oss att använda texter och bilder på ett nytt sätt, och att tänka mer i speltermer. Spelföretaget har i sin tur fått sätta sig in i vad personcentrerad vård innebär, säger Irma Lindström Kjellberg.

Spelet har utvecklats i samarbete med programvaruföretaget IUS innovation. Även Nätverket för Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) har varit med under framtagningen av spelet och gett synpunkter på innehåll och form.

Kontakt: Irma Lindström Kjellberg

Foto: Elin Lindström Claessen

 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-08-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?