Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Implementering i verksamheter

Implementering av personcentrerad vård pågår nu i ett antal svenska landsting, regioner och andra verksamheter

Ett antal svenska landsting och regioner har sedan ett par år nu på olika sätt signalerat att de påbörjat processen att personcentrera sin hälso- och sjukvård. Ett av de största är Västra Götalandsregionen, där Sylvia Määttä en av de ansvariga som är hälso- och sjukvårdsstrateg.

– Det här är jättestort, säger Sylvia, i en intervju i Dagens Samhälle. Mer än 50 000 medarbetare berörs. Sju förändringsledare arbetar på heltid med uppdraget under 2016. Men det är inte så att det finns något slutdatum för införandet av personcentrerad vård. Det här är ett synsätt vi måste arbeta med kontinuerligt, ett långsiktigt mål. Nya medarbetare ska till exempel ständigt skolas in i detta.

Här kan du läsa mer om detta och finna länkar till dessa verksamheters egna webbsidor, där de beskriver sitt arbete med att införa personcentrerad vård.

 

GPCC Implement hjälper verksamheter att införa personcentrerad vård

Några av dessa verksamheter, bland annat Västra Götalandsregionen, tar hjälp av GPCC Implement i sitt arbete med att ställa om till personcentrerad vård, eller personcentrerat arbetssätt, som vissa kallar det.

- Det är naturligtvis mycket glädjande och hedrande, och precis vad vi har arbetat för, säger Catarina Wallengren, utbildnings- och implementeringsansvarig hos GPCC. Här kommer GPCCs forskning direkt ut och gör nytta i samhället. Dessa regioner och landsting har alla tagit helt egna beslut om att personcentrera sin hälso- och sjukvård i olika utsträckning, för att de ser att det är det bästa de kan göra för sina invånare. Vi har haft kontakt med samtliga dessa landsting och regioner och vi har utfört någon form av utbildningsinsats hos dem alla. Vissa har tagit steget och via vårt bolag GPCC Implement gett oss uppdraget att hjälpa till med deras omställning till personcentrerad vård. Det gäller både Västra Götalandsregionen, Landstinget Blekinge och Region Gotland. 

Läs en artikel om detta här.

Mer information och kontaktuppgifter till GPCC Implement finns på denna sida.

 

Implementeringsberättelser

Här kan du läsa ett par berättelser, där nyckelpersoner inom några av de verksamheter som infört eller håller på att införa personcentrerad vård beskriver hur detta har gått till:

 

Christine Senter, Enhetschef och utvecklingsledare, VO Psykiatri, Region Gotland
 

Mats Gustafsson, Överläkare, Psykiatri Psykos, Sahlgrenska universitetssjukhuset

 

Annika Wåhlin, Leg. Sjuksköterska, FOU-strateg och samordningsansvarig för utvecklingen av personcentrerad vård i landstinget Blekinge

 

Sidansvarig: Jeanette Tenggren Durkan|Sidan uppdaterades: 2017-05-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?