Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Annika Wåhlin, Leg. SSK, FOU-strateg & samordningsansvarig för personcentrerad vård i LT Blekinge

Min implementeringsresa mot personcentrerad vård

Tidigare erfarenheter av vården

Jag började arbeta inom vården som undersköterska när jag var 18-år. Efter ett par åt utbildade jag mig till sjuksköterska. Min yrkeserfarenhet är från sjukhusvård, främst inom allmänmedicin och stroke, men har även arbetat inom intensivvård, rehabilitering och ortopedi.

När jag började i vården brottades jag med den hierarkiska ordningen där patienten var något man pratade om och sällan involverade. I takt med att vården blivit allt mer specialiserad har gränsdragningar mellan yrkesutövare och vårdgivare blivit allt skarpare med konsekvenser att strukturer och rutiner har fragmenterat vården för den enskilde.

En extra positiv yrkeserfarenhet som jag ofta tänker tillbaka på, är från när jag var med och byggde upp en strokeenhet i slutet på 90-talet. Vi var ett team med olika yrkesprofessioner och vi hade ett gemensamt fokus på patienten i centrum, som det hette då.

Detta har gjort min drivkraft obeveklig, vården måste utvecklas och utgå ifrån och involvera de individer vi möter och inte organisationens strukturer och system.

Implementeringsresan

Jag har haft förmånen att på olika sätt jobba med utvecklingen av vården sedan många år och i takt med det har intresset för personcentrerad vård väckts.

Hösten 2016 gick jag en faciliteringsutbildning samt en strategisk ledningsutveckling som GPCC Implement höll. Detta var en resa där jag fick möjlighet att fördjupa mig i personcentrerad vård i teorin och omsätta den i vad det betyder för mig. Där växte min tanke från att tro att personcentrering är en metod till att det är ett etiskt förhållningssätt som jag omsätter i mina handlingar, kopplat till de värdegrunder och etiska koder som jag har som sjuksköterska.

Under året har jag även gått en utbildning ”Personcentrerat välbefinnande - coach utbildning” (en utbildningen som har utformats i samarbete mellan Center for Well-Being vid Washington University School of Medicine i St. Louis, USA och den ideella organisationen Anthropedia Foundation). Under utbildningen har jag fördjupat mig i personcentrering och ökat mina kunskaper kring personlig utveckling, hälsa och självmedvetande med konkreta verktyg så ett mer långvarigt välbefinnande kan uppnås.

Vad har förändrats?

Förändringen har börjat hos mig själv. Att reflektera över mina tankar och handlingar och vad jag kan bidra med för att vården ska blir mer personcentrerad.

Mina tankar om personcentrerad vård

Personcentrerad vård är för mig ett förhållningssätt som grundar sig på de värderingar jag har och hur jag omsätter dem i handlingar. Ett förhållningssätt som inte bara sker i mötet med patienter utan även i hur jag är som medmänniska, kollega och medarbetare.
För att personcentrerad vård ska kunna utvecklas i sin helhet behövs det ledning och styrning som är decentraliserad och tillitsfull med ett ledarskap som främjar personcentrerat förhållningssätt.

 

Text: Annika Wåhlin, Leg. Sjuksköterska, FOU-strateg och samordningsansvarig för utvecklingen av personcentrerad vård i landstinget Blekinge.

Sidansvarig: Jeanette Tenggren Durkan|Sidan uppdaterades: 2017-05-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?