Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Standardiseringsarbete

GPCC är initiavtagare till arbetet med en europeisk standard för patientmedverkan inom hälso- och sjukvården.

Standarden som heter Patientmedverkan i hälso- och sjukvård - Minimikrav för personcentrerad vård, syftar till att sträva efter att skapa gynnsamma strukturella förutsättningar för personcentrerad vård.

Det europeiska standardiseringsarbetet har sedan starten hösten 2016 hållit två europeiska möten i Stockholm och Prag och fler möten på europanivå är planerade för 2017 och 2018. I nuläget är över 13 länder aktiva medlemmar i detta konsensusdrivna standardiseringsarbete, däribland Sverige, Frankrike, Norge, Tjeckien, Bulgarien, Belgien, Nederländerna, Italien, Tyskland, Cypern och Österrike. Dessutom är den europeiska sammanslutningen för samordning av konsumenternas medverkan (European Association for the Co-ordination of Consumer Representation ANEC) samt den europeiska fackliga konfederationen (European Trade Union Confederation ETUC) observatörer för att ge bidrag till standardiseringsarbetet.

Europeiska kommittén har utsett Dr Axel Wolf från GPCC att vara ordförande i standardiseringsprocessen. Varje deltagande land har eller är i start upp nationella utskott, som består av experter som ger input, expertkunskap och ett diskussionsforum. Svenska kommittén leds av Seniorprofessor Karl Swedberg från GPCC, och i den svenska kommittén finns över 13 nationella organisationer representerade från landsting och kommuner, yrkesorganisationer, patientorganisationer samt industrin.

 

Klicka här och läs mer om detta standardiseringsarbete på svensk nivå.

Klicka här och läs mer om arbetet på europeisk nivå.

Klicka här och läs intervjun "Går det att standardisera en etik" med Axel Wolf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordförande Sverige
Karl Swedberg (MD, PhD)
Kontakt
Tel.: +46707144747
E-mail: karl.swedberg@gu.se
 

 

 

 

 

 

 

 

Ordförande Europa
Axel Wolf (RN; MBA, PhD)
Kontakt
Tfn: +46 (0) 317866034
Mobil: +46 (0)709355364
E-mail: axel.wolf@gu.se
 

Sidansvarig: Jeanette Tenggren Durkan|Sidan uppdaterades: 2019-04-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?