Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Personråd för patienter och närstående

GPCCs personråd består av 10 personer med sammantaget lång personlig erfarenhet av svensk hälso- och sjukvård, antingen som patienter eller närstående.

Bredden av deras sammanlagda erfarenhet täcker ett stort spektrum av olika hälso- och sjukvårdsverksamheter; slutenvård, öppenvård, psykiatri, barnsjukvård m.m. Rådets medlemmar har erfarenhet av ett stort antal typer av specialistvård för olika diagnoser som t.ex. diabetes, hjärtsjukdom, stroke, afasi och IBD.

Validera och samskapa

Syftet med rådet är att validera GPCCs verksamhet och forskning ur ett patient- och närståendeperspektiv, att få medlemmarnas input, samt att samskapa mening, innehåll och aktiviteter relaterat till personcentrerad vård.

Rådet träffas normalt tre gånger per år, och medlemmarna medverkar även i olika utbildnings-, implementerings och kommunikationsinsatser. 

Olika personer ur rådet har till exempel:

NamnGenerell erfarenhet av vård, omsorg, rehabilitering m.m. Varför medlem i rådet.Arbetar/t som och/eller görEv. länk till hemsida el dyl. + kontakt.
Ledamöter GPCCs personråd fr.o.m. juni 2018
Hanna SvenssonÄr reumatiker och diabetiker. Är engagerad Spetspatient, patientaktivist och driver frågor kring patientmedverkan. Gillar utveckling och att lösa problem. Anser att vården är summan av sjukvård o egenvård.Är forskare och civilingenjör i teknisk fysik. Sitter bland annat även med i Vitalis programråd.Blogg: http://svenssonhanna.se/
Dagens Patient/Spetspatienter http://dagenspatient.ringla.nu/
Twitter: @svenssonhannase
Birgitta & Kenneth PalmeståhlBirgitta fick en kraftig stroke 2003, har kvarstående afasi samt funktionsbegränsningar & Kenneth är närstående; make.Birgitta har haft sjukersättning fram till pensionen. Aktiv i Afasiföreningen i Göteborg.
Kenneth är egenföretagare.
Båda är informatörer om Afasi i olika sammanhang. Bor i Göteborg.
Länk till en video som visar Birgittas sjukdomshistoria
https://youtu.be/AkvU865Z5zo
 
Hans-Inge PerssonNärstående; änkeman efter fru som vårdades i 3 månader på Skånes universitetssjukhus fram till sin död.Har skrivit böcker samt deltar aktivt i samhällsdebatt och verksamhetsutveckling, baserat på sina upplevelser. Tidigare arbetat inom offentlig verksamhet på chefsnivå. Bor i Lund.C PUBLISHING www.cpublishing.net.
E- post: hans-inge.persson@outlook.com
Johnny Jakobsson25 års egen erfarenhet av hjärt- o smärtsjukvård samt av 15 års diabetes sjukvård.Har haft sjukersättning fram till min pension.
Aktiv i Riksförbundet HjärtLung. Bor i Mölndal.
 
Lina DahlinAstma och allergi sedan barnsben, fick sedan ulcerös kolit som ung vuxen. Psykisk ohälsa delvis kopplat till detta.Studerar till apotekare på GU. Engagerad i studentkåren och har jobbat mycket med studentinflytande. Intresserad av högskolepolitik och vårdpolitik. Medlem i patientföreningar för mag-tarmsjukdomar, bl.a. Unga Magar. Bor i Göteborg. 
Malin GrändeJag är gravt synskadad, en progredierande ögonsjukdom, som tog tid att diagnostisera i barnaåren och som utmanar mig och omvärlden, inte minst vården när det gäller att se mig som den person jag är och inte enbart den synskada jag har. I mitt arbete möter jag dagligen personer som umgås med vården på många sätt, framgångsrika och mindre eftersträvansvärda.Jag är verksamhetschef på Riksförbundet Sällsynta diagnoser där vår viktigaste intressepolitiska fråga är att personer som har sällsynta diagnoser ska ha tillgång till en lika god vård som personer med mer vanliga tillstånd. Bor i Stockholm.www.sallsyntadiagnoser.se
e-post: malin.grande@sallsyntadiagnoser.se
Malin HögbergLevde med svårinställd Typ 1 diabetes i över 30 år. Är efter ö-cellstransplantationer fri från insulininjektioner.Arbetade på Röhsska museet för design, mode och konstslöjd i trettio år. Är nu verksam som konstnär, skribent, informatör, debattör och studerar olika metoder för patientinvolvering på JU, The Jönköping School for Health and Welfare, mm. Bor i Göteborg.E-post: malin-hogberg@bredband.net
Pamela LindgrenVar med om en allvarlig olycka och fick en skada på ryggmärgen vilket orsakat henne bestående funktionsbegränsningar. Har stor erfarenhet av mötet mellan patient och vårdgivare som patient men även i egenskap av konsult och designer inom vård och omsorg.Har magisterexamen i Fine Arts från HDK/Göteborgs universitet. Jobbar som designer och konsult inom bland annat grafisk-, produkt och industridesign samt är industridoktorand på Chalmers på avdelningen för Design & Human Factors, Institutionen för industri- och materialvetenskap. Hennes forskning handlar om användaracceptans och adoption. Är även upphovskvinna till och engagerad i ideella projekt RECYCLE ME med syfte att sprida kunskap och information kring organdonation.Pamela Lindgren Design Studio http://pamelalindgren.com/
Chalmers https://www.chalmers.se/sv/personal/Sidor/pamelal.aspx
RECYCLE ME https://www.recycleme.life/
Mikaela JavingerHar 30+ års egen erfarenhet av psykiatrin.Mikaela jobbar som föreläsare, författare och psykiatrikommunikatör. Hon är särskilt inriktad på frågor kring bemötande, brukarinflytande och delaktighet. Bor i Lund.www.turtagning.wordpress.com
Twitter: @mikaelajavinger
Peter NordqvistHar haft en dotter med medfött hjärtfel som föddes 1988 och levde fram till 2014 och har arbetat inom Hjärtebarnsfonden sedan 1990.
Medicinska funktionsnedsättningar engagerar mig mycket.
Har varit engagerad i styrelse men sedan blev det anställning. Fungerar idag som Generalsekreterare i Hjärtebarnsfonden. Har i stort ägnat mig mycket åt sjukvården och skolan.Är hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin, GU. Bor i Göteborg, arbetar i Stockholm och Göteborg.www.hjartebarnsfonden.se
Susanne JonassonSökte i vården i tio år innan diagnos slutligen ställdes 1990: Hypofysadenom (godartad tumör på hypofysen.) Medforskare i GPCC-projekt på SU.Anställd som undersköterska i Göteborgs förlossningsvård sedan 1979. Har kandidatexamen i journalistik, 2008. Arbetar just nu på SU:s IT-avdelning. Bor i Göteborg. 

I vänsterkolumnen av denna sida (eller via denna länk) finner du några av personrådets medlemmars berättelser, där de berättar om sina vårdresor och tankar om personcentrerad vård.

Läs gärna även Mikaela Javingers bloggtext "Orkar ni höra orden personcentrerad vård en gång till?" på nationell samordnare inom området psykisk hälsas webbsida.

Sidansvarig: Jeanette Tenggren Durkan|Sidan uppdaterades: 2019-06-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?